Beneficiile roșiei, un fruct foarte bogat în vitamine

Foarte bogata in carotenoizi precum licopenul anti-cancer si anti- AVC, rosia este un fruct de aur. Foarte slaba in calorii, dar si in glucide, este foarte bogata in vitamine si minerale.

Originara din America Centrala, pomodoro, cum o numersc italienii, este un fruct, nu o leguma din punct de vedere botanic, fara pereche. In salate, in supe sau chiar umpluta. Este un fruct care se poate consuma sub toate formele, indiferent de sezon.

Bogatia sa in apa- 4 de grame pe 100 de grame, dar si in fibre, 1,2 grame pe 100 de grame, permite foarte usor diminuarea densitatii calorice a unei mese. Cateva rondele sau cuburi ici si colo permit un plus de volum deci un sentiment mai rapid de satietate, fara sa se incarce « nota »finala de calorii.

Dar rosia este si mai pretioasa- incredibila sa bogatie in compusi antioxidanti, mai ales in licopen, unul din cei mai bogati carotenoizi din lumea vegetala, fac din ea un fruct fara pereche. Acest pigment care ii confera frumoasa nuanta de rosu, este o piesa de pret in faimosul regim cretan ale carui beneficii sunt recunoscute asupra sistemului cardiovascular.

Un fruct bogat in licopen antioxidant. Pe langa virtutile unei alimentatii bogate in fructe si legume, licopenul pare dotat cu un efect protector fara pereche. Un studiu finlandez, publicat in 2012, a dovedit existenta unei legaturi intre nivelul de licopen in sange si riscul de accident vascular cerbral.

Fara indoiala ca nu degeaba puternice doze de licopen sunt asociate unui declin mai slab al functiilor cognitive, odata cu inaintarea in varsta. 85% din licopenul pe care il consumam provine de la rosii si derivatele lor. Cei 15% care au ramas provin de la sfecla, pepene, caise sau grepfrut.

Numeroase studii stiintifice au mai demonstrat de altfel ca licopnul are o adevarata actiune anti-cancer. Poate preveni de altfel proliferarea celulelor tumoroase de la nivelul stomacului, pancreasului sau colonului. Iar la barbati, chiar poate reduce cu 20-35% incidenta cancerului de prostata. Acesta afectiune este de altfel, mult mai putin raspandita in tarile unde se consuma multe rosii, precum Italia, Spania sau Mexic. Reducand inflamatia generata de excesul de grasime abdominala, licopenul pare in plus, cababil sa previna aparitia diabetului de tip 2.

Consuma deci cat mai multe rosii, in tot felul de preparate, cu orez, umplute, rosia fiind foarte slaba in calorii deci un atu de pret pentru silueta. Nu uita sa folosesti si ulei de rapita, de masline sau de in deoarece licopenul este liposolubil si are nevoie de un corp gras pentru a putea trece de bariera intestinului. Pentru a varia palcerile, mai poti adauga si migdale zdrobite in preparat sau lamele fine de avocado. Pur si simplu, delicios!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?