Suferi din cauza intoleranței la fructoză? Poți mânca fructe!

Cu siguranţă că te-ai săturat deja auzind peste tot că se recomandă consumul de fructe şi de legume zilnic. Nu trebuie să uităm însă că destul de multe persoane suferă din cauza intoleranţei la fructoză, adică la zahărul prezent în mod natural în fructe.

Ce este de făcut atunci în acest caz? Există soluţii pentru a consuma totuşi fructe? Si mai întâi, ce este intoleranţa la fructoză?

Intoleranţa la fructoză este pur şi simplu un disconfort intestinal care apare după consumul unor alimente care conţin fructoză. Este un tip de zahăr aşa-zis natural prezent mai ales în fructe, în anumite legume, biscuiţi sau batoane.

Cele mai dese simptome sunt flatulenţele, balonările, durerile abdominale, crampele, diareea, constipaţia, intestinul iritabil, dar şi arsuri la stomac, acid, vărsături sau stări de greaţă.

Ingredientele de evitat în cazul în care suferi din cauza intoleranţei la fructoză.
– sucurile carbogazoase sau cele preparate pe bază de cireşe, mango, curmale, litchi, pepene roşu, pepene galben, nucă de cocos, mere sau pere.
– vinurile.
– fructele uscate precum caisele, curmalele, prunele, stafidele sau smochinele.
– sosurile de fructe sau cele dulci, cele de grătar…
– siropurile cu un nivel ridicat de fructoză sau nectarul.
– unele legume în cantităţi mai mari precum anghinarea, sparanghelul, broccoli, varza, fasolea verde, ceapa, prazul sau roşiile.

Ingredientele fără fructoză, de consumat fără moderaţie. Din fericire, unele fructe conţin în cantităţi infime fructoză sau chiar deloc. Le poţi consuma deci fără probleme. Abuzează de ananas, de banane, de clementine, de mure, de nectarine, de lămâie, de kiwi, prune sau piersici. Dar şi de căpşuni sau zmeură, portocale, grepfrut, fructul pasiunii sau papaya.

Citind simptomele, bineînţeles că nu trebuie să tragi o concluzie pripită. Cel mai bine ar fi să vizitezi un medic pentru a vedea dacă suferi sau nu de intoleranţă sau pentru a se vedea câtă fructoză poţi ingera.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?